Utazás 2050-be – egy Playdecide játék

A Playdecide játékokról már írtunk.

Most ennek a vitát elősegítő szerepjátéknak egy magyarra átültetett konkrét játékát osztjuk meg.

Ízelítő – a játék háttere:

Lehet, hogy 2050 távolinak tűnik, de nem kell lángésznek lenni ahhoz, hogy kiszámítsuk, hogy a most középiskolába járó diákok akkor lesznek középkorúak: ez lesz az a világ, ahol a mai tinédzserek felnőtt életüket töltik.

Az ENSZ becslései szerint a Föld lakossága 2050-re 2 milliárd fővel fog növekedni; bolygónk erőforrásai nem korlátlanok, ráadásul az emberiség alaposan megváltoztatta a bolygót, néhány környezeti folyamatot a kritikus szintek felé tolva. Képesek leszünk mindenkinek garantálni a létfontosságú dolgokat? Senki sem biztosíthat minket arról, hogy közvetlen ok-okozati összefüggés van a mai cselekedetek és a jövőben bekövetkező események között; valójában azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni olyan cáfolhatatlan tényeket, amelyek szerint néhány jelenlegi tendenciát azonnal meg kell fordítani, mielőtt súlyos és kezelhetetlen következményeket szenvednénk.

Kinek a felelőssége, hogy ezek a trendek megforduljanak? Mindenkinek kötelessége-e tisztában lenni a bolygónkkal kapcsolatos sürgető kérdésekkel, és következésképpen a szokások megváltoztatása mellett dönteni, hosszú távon környezetbarátabb magatartást alkalmazva VAGY a kormányok feladata-e arra kényszeríteni az embereket, hogy szokásaikat megváltoztassák, amennyiben kényszerítő módszereket fogad el, ha szükséges? És ha igen, meddig kell engedni őket?

A játék célja

  • Ismerkedj meg ezzel a kérdéssel és vizsgáld meg különböző nézőpontokból.
  • Fogalmazd meg vagy pontosítsd saját véleményedet.
  • Segítsd a csoport közös véleményének megfogalmazását.
  • Szavazz az álláspontokra, oszd meg eredményeidet, majd a Playdecide oldal segítségével hasonlítsd össze másokéval, akik a világ más tájain ugyanezt a játékot játszották.

Itt töltheted le:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s