Értékelés: hangos tanulás

Értékelni sokféleképpen lehet. Most a szummatív értékeléshez mutatunk néhány ötletet. Néha az a legjobb módja annak, hogy a tanulók a tudásukat megmutassák, ha írnak róla, máskor pedig az, ha szórakoztató és vonzó módon megvitatják. Lépjünk túl a dolgozatokon, az esszéken és a beszámolókon, és próbáljuk ki a hangos bemutatókat, amelyek remek gyakorlatok lehetnek a médiaismeret és a kreativitás fejlesztésére – nem is beszélve a mélyebb tanulásról – és írásbeli, valamint a szóbeli és videókészítési kommunikációs készségeik elmélyítésére.

A hangos bemutatók megkövetelik a hallgatóktól, hogy olyan tényeken alapuló álláspontot vagy véleményt alakítsanak ki, amely hiteles közönséget céloz meg. Arra is ösztönözhetjük tanulókat, hogy vegyenek fel valamilyen ellenőrzött adatot, és készüljenek fel a várható ellenérvekre: legyen néhány válaszuk, amivel válaszolhatnak azoknak, akik nem értenek egyet tapasztalataikkal vagy nézeteikkel, vagy kételkednek azokban. Tanárként, ha előre meghatározza a kritériumokat, a hangos bemutató hatékony módja annak, hogy felmérje a tanulók megértésének mélységét, kapcsolatteremtési képességét, valamint azt, hogy mennyire tudnak olyan esetet és narratívát alkotni, amely rezonál a hallgatóságukkal. Mindezt talán kevésbé egysíkúan, mint a megszokott kiselőadások.

Az alábbiakban néhány ilyen módszert mutatunk, inspirációként.

Rádióműsor: A tanulók létrehozhatnak egy olyan rádióműsort, amely az éppen tanult téma valamely, hétköznapi aspektusához, egy-egy érdekes személyhez vagy helyszínhez kapcsolódik.

Podcast készítése: Az olyan eszközök, mint a Garageband, Audacity, Anchor, DjPod, Podbean, Podomatic, SoundCloud vagy Audioboom megkönnyítik a munkát. A tanulók egy téma szakértőjeként beszélhetnek a podcastban.

Híradó: A tanulók csapatokat alkothatnak, hogy hírműsort készítsenek a tanult témával kapcsolatban. Sokat segíthet például a Nature Briefing-re feliratkozunk (itt: https://www.nature.com/briefing/signup/) , így tanárként könnyebb eleve is friss híreket bevinni.

Dokumentumfilm: A tanulók újraalkothatnak egy fontos eseményt (például felfedezést) vagy bemutathatják egy-egy összetett téma különböző aspektusait, vagy az azzal kapcsolatos, eltérő álláspontokat alátámasztó érveket, tényeket.

Top 10 azaz a tíz legfontosabb listája: A tanulók leírhatják tíz legfontosabb gondolatukat egy leckéről vagy egy osztálybeszélgetésről. Ennek egy változata lehet, ha arra bátorítjuk őket, hogy készítsenek humoros és szórakoztató listákat, munkájukat egy szatirikus késő esti talk-show mintájára.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s