Az értékelés mint (nem kis-)előadás

Ebben a posztban azokra az értékelési módszerekre adunk mintát, amelyekkel a drámajátékok vagy más előadások módszereit vihetjük be a tanulók értékelésébe.

Talk Show Panel: Ebben a videóban a diákok görög mitológiai talkshow-t írnak és adnak elő. Alternatív megoldásként a tanulók egy-egy, adott témához kapcsolódó álláspontot mutathatnak be (akár egyetértenek, akár nem). Az álláspontot alaposan meg kell ismerniük, azt támogató érveket kell találniuk, majd vita formájában, panelbeszélgetésben kell megvitatniuk. Az azonosulást díszlet, jelmezek, álarcok vagy bábok is segíthetik. Ez a munkaforma alkalmas a transzdiszciplináris szemlélet bemutatására, valamint arra is, hogy egy-egy összetett probléma (és ilyen komplex témák maguk a fenntartható fejlődési célok is!) néhány kulcskérdését bemutassa. Arra is jó, hogy egy-egy témát multidiszciplináris szemlélettel, azaz más-más tudományág szempontjából mutassunk be.

Drámai értelmezés: Ebben a videóban a diákok új ismereteiket aktív képzelőerejükkel párosítják, hogy jeleneteket játszhassanak el egy könyvből, vagy bármilyen más koncepciót. A képzelőerő kulcsfontosságú, de a tanulóknak mesteri tudást is kell mutatniuk.

Portfólió védése: Néha egy előadási tevékenység egy kicsit kevesebb teljesítményt és egy kicsit több prezentációt jelent. Nézze meg, ahogy az egyik főiskolás diák megvédi sikerportfólióját. A tanulók a folyamat minden lépésében tarthatnak védést, így nem kell egy ilyen nagyszerű stratégiát egy mérföldkő értékeléshez tartogatni. Annak is van módja, hogy hogyan lehet pontosan felmérni a jártasságot alternatív értékelésekkel, például itt!

Forrás: Teaching Channel

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s