XYZ módszer

Nagyon egyszerű, villámgyors reflektív technika, egymondatos lényeggel:

“Ha X történik, akkor Y érzem magam, Z miatt.”

Például: X=többiek előtt beszélni; Y=izgulok; Z=mert félek, hogy kinevetnek. Azaz: Ha a többiek előtt kell beszélnem, akkor izgulok, mert félek, hogy kinevetnek.

A technika nemcsak pofonegyszerű kijelentések árnyalására alkalmas, hanem komplex jelenségekkel, folyamatokkal vagy szervezeti (csoport-) történések feltárásával kapcsolatos álláspontok megfogalmazására is.

Fontos figyelni arra, hogy a kijelentés semmiképp se legyen személyeskedő, bántó, és hogy az ennek megfelelő kijelentéseket minősítés nélkül hallgassuk végig.

A módszer alkalmazása nem előtételezi azt, hogy a kijelentések nyomán egy-egy kérdést érzelmi vagy személyes alapon fogunk kezelni, vagy hogy ezeket a szempontokat minden esetben előtérbe helyezzük. Nyilvánvaló, hogy egy-egy probléma megoldása felülírhatja az egyéni érdekeket: ugyanakkor az azzal kapcsolatos érzések és benyomások megismerése, és ezek okainak feltárása segíthet konszenzusos megoldást találni, a probléma egyes elemeit megismerni vagy a probléma gyökeréhez közelíteni.

Használható egy-egy témával kapcsolatos óra vagy tevékenység indításához vagy összegzéséhez.

Az 5E módszer alkalmazásakor illeszkedhet a 2. E (elköteleződés) szakaszhoz éppúgy, mint az 5. E (értékelés) szakaszhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s