Ökológiai lábnyom: számlálók és adatok

Közismert, hogy az ökológiai lábnyom közgazdasági fogalom. Azt mutatja meg, hogy az adott térség, szervezet, személy vagy lakosság, esetleg tevékenység mekkora környezeti hatást gyakorol, milyen környezeti igényeket támaszt – és ezeket a mutatókat teszi összehasonlíthatóvá. Számos összefoglaló (rögtön például ez itt) és egyszerűbb vagy bonyolultabb modell létezik becslésére vagy pontosabb számítására, és ezek közül sok magyarul is elérhető.

Az ökológiai lábnyom összetevői:

  • karbon vagy szén lábnyom
  • halászati lábnyom
  • legelő lábnyom
  • termőföld lábnyom
  • erdő lábnyom
  • beépített terület lábnyom
  • víz lábnyom

Az ökológiai lábnyom a legtöbb modellben számszerűsíti, hogy mennyi erőforrásra, termőföldre, vízre, levegőre van szükség az adott társadalom életszínvonalának fenntartásához beleértve az ipari javak, élelmiszerek előállítását, illetve a megtermelt hulladék kezelését, vagy megsemmisítését is. 

Például a KÖVET Egyesület és a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (Kötháló)
együttműködésében készült magyar nyelvű egyszerű modell itt: http://www.kothalo.hu/labnyom/ vagya Glia nem túl dekoratív, de éppen egyszerűsége miatt osztálytermi munkához megfelelő modellje itt: http://www.glia.hu/okolabnyom/index.php, egy kissé díszesebb változata itt: http://khkalkulator.wwf.hu/hu/tips/4 érhető el.

Az idegen nyelvűek közül ez itt https://www.footprintcalculator.org/ dizájnos is, és eléggé informatív is.

Kell egy kis angoltudás vagy egy fordítóprogram akkor, ha adatokat szeretnénk használni, keresni és értelmezni, de megéri itt körülnézni: itt az országok vagy kontinensek összehasonlításához: jó interaktív térkép és sok-sok grafikon segítheti a saját adatok megértését. Érdemes földrajz és / vagy történelem szakos kollégákkal összedolgozva is megvizsgálni egy-egy adatsort! Izgalmas kaland!

Kiemelt kép: MichaelGaida a Pixabay-en

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s