Szakértői mozaik

A szakértői mozaikot több modulban is használtuk, mert egyszerű kooperatív, kiscsoportos tanulásszervezési módszer, amely okosan alkalmazva differenciálásra is alkalmas.

Előnye, hogy a csoport együttműködésére és a tanuló egyéni felelősségvállalására épít. erősíti az önemenedzsment készségeket és a az interkciókban való részvételt. A csoportok és a csoporttagok is egymásra utaltak. A tanulók megtapasztalhatják a kumuatív, alkotó tudásépítés élményét.

A szakértői mozaik lépései:

1. Szakértői csoportok felállítása. (Lehet véletlenszerű vagy tervezetten kialakított. Mi a tervezetten kialakított csoportokat javasuljuk.)

2. Csoportonként különböző feldolgozásra váró anyagok közrebocsátása.

3. Egyéni olvasás és értelmezés, illetve jegyzet készítése.

4. Közös értelmezés a szakértői csoportokban.

5. Közös jegyzet készítése.

6. Egyéni jegyzet készítése a szakértői csoportokban ülő társak ötletei, útmutatásai alapján. Felkészülés egy másik csoportba való áttéréshez.

7. Újabb csoportrendeződés.

8. Az eredeti szakértői csoportok által készített jegyzetek (plakátok stb.) mindegyike egy-egy asztalhoz kerül, és a készítésében részt vett csoporttag referál a többieknek a jegyzet alapján. Az eredeti szakértői csoportok által készített jegyzeteket aztán továbbadják a csoportok egy másik csoportosulásnak, és az eljárás megismétlődik.

9. A csoporttagok lehetőséget kapnak, hogy az eredeti szakértői csoportok által készített jegyzeteket kiegészítsék, vagy saját jegyzetet készítsenek.

Forrás:

Arató Ferenc és Varga Aranka: Együtt-tanulók kézikönyve, 75-79. oldal

Online

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s