A dámajáték mint pedagógiai eszköz

A sakk kultúránkban a magas intelligencia szimbólumává vált. A sakkmestereket zseniális problémamegoldóknak tartjuk, a mesterséges intelligenciákat sakkozni tanítjuk, a filmben pedig azzal érzékeltetik, hogy valaki okos vagy taktikus, hogy megmutatjuk, ahogy sakkozik.

pexels-photo-277124.jpeg
Photo by Pixabay on Pexels.com

Szinte mindenkinek vannak sakkos élményei, a felnőttek többsége ismeri az alapvető játékszabályokat. A játékok királyának is nevezik.

A sakkhoz hasonlóan a dámajáték is egy nagyon ősi és nagyon elterjedt táblás játék, az emberek többsége még sincs tisztában a szabályaival vagy jelentőségével. Itt is a cél az ellenfél lépésképtelen helyzetbe szorítása. És a dáma (draughts, checkers) is valójában egy ernyőkifejezés, rengeteg játékvariáns tartozik alá.

Dama-alapallas
hogyankell.hu

A dáma őse az egyiptomi Alquerque lehet, és előzményei 5000 évvel ezelőttre mennek vissza. Mai formájában 8×8 vagy 10×10-es négyzetrácsos táblán játsszák, ahol fehér és fekete korongok csak átlósan mozoghatnak.

A dáma játékmenetének érdekességei:

  1. Nyomulós: a bábukkal az ellenfél vonaláig való megérkezésig nem lehet visszafordulni, kötelező előrefelé lépni átlósan.
  2. Agresszív: a játékban úgynevezett ütéskényszer van, azaz, ha le tudjuk ütni az ellenfél bábuját, le kell ütnünk, csak azt dönthetjük el több lehetőség közül, hogy melyiket válasszuk.
  3. És mégis nőies: a sakkhoz hasonlóan itt is a legerősebb bábu, női elnevezéssel bír (dáma) és nagyfokú szabadsággal bír, hátrafelé is mehet. Azonban megszerzéséhez előbb el kell jutni a tábla túloldaláig

Tehát: menni kell előre és ütni kell! Ezen tulajdonságai miatt a dámajáték (a nevével ellentétben) nagyon maszkulin dinamikával bír.

Hogy mégsem egy hiperagresszív játékkal van dolgunk, azt egy-két játszma egyértelművé teszi: aki csak rohan előre és ész nélkül üt, az nagyon könnyen kikaphat egy-egy ütéssorozattól.

A játék tehát nagyon konfrontatív, ugyanakkor arra is tanít, hogy miként szabad konfrontálódni: megfontolt módon, blokkolva az ellenfél próbálkozásait, mérlegelve az ütésváltásból várható nyereséget és a veszteséget, megtalálva a rést a pajzson.

Talán nem véletlen, hogy világszerte használják dühkitöréssel küzdő fiatalok fejlesztésére, szemléletformálására. Én kifejezetten ajánlom mindenkinek, aki valamilyen formában küzd a saját erejével.

Hartyándi Mátyás
mentálhigiénés játékpedagógus

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s