Linkajánló: vissza a jövőből – a tudós szemszögéből

Az Urban Science bevezető modulja, amely a kerettörténet-folyam elindítását is szolgálja, a vissza a jövőből ötletet gondolja tovább. A gyerekek az Éghajlatváltozás Nemzetközi Napja alkalmából látogatnak vissza száz évvel, és közben a múltban ragadnak. A további modulok feldolgozásával teljesíthetik a Fenntartható Fejlődési Célokat, és így repíthetik magukat vissza a jövőbe.

Ez a gondolatmenet vezette – tőlünk függetlenül – Dr. Hetesi Zsolt előadását is, amely a TEDx Danubia szervezésében hangzott el.

Dr. Hetesi Zsolt fizikus-csillagász, diplomáját 2003-ban szerezte, majd 2008-ban doktorált fizikából. Szakterülete adatsorok statisztikai vizsgálata, energiarendszerek nagy időfelbontású modellezése, éghajlati-alkalmazkodó és szénmegkötő innovációk vizsgálata és modellezése a mezőgazdaságban és a tájgazdálkodásban. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutató-tanára, óraadó az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán és külső szakértő a Pécsi Tudományegyetemen.

Az előadásban a fenntarthatóság társadalmi, környezeti és gazdasági vetületeit is tárgyalja, végig adatokkal alátámasztva, ugyanakkor humorral és szerepbe helyezkedve. Az előadás 2000 és 2100 között, akár 2045-ös “múltbeli” események és adatsorok bemutatásával (amelyeket tudományos modellekre vagy tudományos kutatások nyomán feltárt trendekre alapoz) a legfontosabb kutatási eszközöket is megvilágítja – ezt az előadás külön értékének tekintjük. Kitűnő példa arra, hogyan lehet egy komplex, és magas tudományos gondolkodási és eszközkészletet igénylő témát közérthetően, akadálymentesen bemutatni. Kitér a körkörös gazdaságra is.

Az előadó még a vicceket is gondosan válogatja, és ezekkel (valamint több apró kiszólásával) tükröt tart a hallgatók elé.

Az előadás kiváló inspiráció lehet a bevezető modullal végzett munkához. Akár a modul nyomán házi feladatként vagy a modulba építve is bemutatható.

Emellett önművelésre, de még kikapcsolódásként is érdemes a videót megnézni!

Jó tanulást és jó szórakozást kívánunk!

Kiemelt kép: Gerd Altmann képe a Pixabay-en

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s