TPS

A TPS módszer az angol think-pair-share rövidítése; annyit tesz: gondolkodj, dolgozz párban, oszd meg. Egy olyan kollaboratív tanulási-tanulási stratégiát takar, amelynek során a tanulók együtt dolgoznak egy probléma megoldásán vagy egy kapcsolatos kérdés megválaszolásában. Jól használható ötletgyűjtésre, érzések, értékek, előzetes tapasztalatok feltárásában, de szövegértési feladatok megoldására vagy komplex problémák elemzésének első lépéseként is. Ez a stratégia azt követeli a résztvevőktől, hogy: (1) egyénileg gondolkodjanak egy témáról vagy egyénileg válaszoljanak egy kérdésre (ez egyben a tevékenységsor első lépése); és (2) ossza meg (a kitűzött feladattól függően) élményeit, tapasztalatait, véleményét, ötleteit, megoldásait az osztálytársaival (a további lépésekben). A társsal / társakkal folytatott megbeszélés nagyon erős bevonódást igényel, így erősíti a részvételt, összpontosítja a figyelmet, és a tanulás iránti felelősségvállalásra készteti a tanulókat.

A módszer az 5E-ciklusban jól alkalmazható a második, a harmadik, és az ötödik szakaszban is, ahol a tanulók elköteleződéséről, a hipotézisalkotásról, az információgyűjtésről, illetve az értékelésről van szó – de beilleszthető az elmélyült munka szakaszába is, ahol főként kisebbeknél jól strukturálja az együttműködésben megvalósuló tevékenységeket. Használható továbbá “pitch-talk”-szerű helyzetek gyakorlására is – ezzel nagyon fontos kompetenciákat alapozhatunk meg. (Ehhez mintát is lehet mutatni, megismertetve a fordított piramis technikát, vagyis azt, hogy a legfontosabb információval kezdjük, majd a részletekkel építjük a néhány mondatos bemutatónkat.)

A módszer előnyei:

 • Segíti a tanulói autonómia kialakulását vagy megerősödését, hiszen a tevékenységsor elején önálló munkára van szükség, amelyet később meg is kell osztania másokkal (elő kell állnia a teljesítményével, ki kell állnia a véleményével).
 • Arra tanítja a résztvevőket, hogy osszák meg ötleteiket az osztálytársaikkal.
 • Arra is tanít, hogy meg kell hallgatni másokat, és megmutatja, hogy ebből értékes tapasztalatok, megoldások születhetnek.
 • Segít gyakorolni a gondolatok vagy érzések tömör, befogadható megfogalmazását.
 • Segít gyakorolni az aktív hallgatást.
 • Fejleszti a figyelmet, segít az összpontosítás gyakorlásában.
 • Fejleszti a memóriát.
 • Fejleszti a kifejezőkészséget, és általában is a kommunikációs készségeket.
 • Rámutat a jó együttműködés hatékonyságára, de megmutathatja azt is, hogy az elfecsérelt idő nem vezet a megoldás felé.
 • Erősíti az egymás iránti tiszteletet a csoportban, rávilágít a sokféleség előnyeire, vagy kiemeli a közös értékek jelentőségét.

A TPS lépései:

 1. Az osztálytermi munka tervezésének első lépéseként válassza ki a tevékenység célját: ez lehet ismeretfeldolgozás, korábbi tudás vagy élményanyag előhívása, ötletelés, vélemények összegzése, problémafeltárás vagy problémamegoldás. Ha először dolgozik ezzel a módszerrel, inkább a korábbi tudás előhívásával kapcsolatos feladatot tűzzön ki.
 2. Határozza meg, melyek a legfontosabb kérdések.
 3. Dolgozza ki a kulcsfontosságú tartalmakat célzó kérdéseket vagy utasításokat.
 4. Állapítsa meg a szükséges időkereteket. Célszerű rövid, de a megoldáshoz elégséges időt biztosítani. Például az első szakaszban 1-5 percet, a másodikban 1-3 percet, majd a harmadikban 5-10 percet. Az osztály vagy csoport létszámától függően a második szakasz ismétlődhet többször is. Lehetséges olyan változat, ahol mindenki mindenkivel párt alkot (nagyon kis csoportok vagy sajátos pedagógiai célok esetén), és olyan is, ahol csak egyszer vagy kétszer dolgoznak a tanulók párral.
 5. Tervezze meg, hogyan jelzi majd a résztevékenység-idők végét.
 6. Az osztálytermi munka során mutassa be a tevékenység célját, és adjon útmutatást a résztvevőknek.
 7. Modellezze az eljárást, ezzel biztosítva azt, hogy a résztvevők biztosan megértsék a stratégia alkalmazását.
 8. Kísérje figyelemmel kísérje és támogassa a tanulókat az alábbi munkaszakaszokban:

  T : (Gondolkodj!) A tanár konkrét kérdést, problémát, helyzetet vázol fel, vagy konkrét megoldandó feladatot, esetleg feldolgozandó szöveget ad. A tanulók egyéni munka során előhívják, mit tudnak vagy tanultak a témáról, vagy megoldják a feladatot legjobb tudásuk szerint, esetleg elolvassák és értelmezik a szöveget.

  P : (Alkoss párt!) Minden tanuló egy társával alkot párt, és rövid idő alatt megosztja vele a T szakaszban végzett egyéni munkája eredményét, majd figyelmesen meghallgatja a másikat, végül összegzik, amire jutottak. Ez a szakasz ismétlődhet, jellemzően 1-3 alkalommal. Az időkeretnél figyeljünk arra, hogy az idő nyomása segíthet a célzott beszélgetések kialakításában (nincs idő arra, hogy parttalanná váljanak), de okozhat olyan feszültséget is, ami korlátozza a megoldást (például elmarad a reflexió vagy csak a páros egyik tagja tárja fel az egyéni munkáját, szélsőséges esetben a páros “elnémul”).

  S : (Oszd meg!) A tanár kibővíti a megosztást plenáris, egész osztályt vagy csoportot bevonó beszélgetésre.

Fiatalabb, vagy kollaboratív / aktív tanulásban tapasztalatlan tanulóknak segíthet az is, ha a pedagógus egyszerű munkalapot készít számukra. Ennek azonban az a hátránya is megvan, hogy az önállóság, a figyelem, az összpontosítás és a szóbeliség fejlesztése kevésbé erősen valósul meg. A munkalap készítése tehát lehet mankó, és az első kipróbálás során akár vonzó alternatíva is, de érdemes szem előtt tartani, hogy a szóbeli munka erősebben és több szempontból is fejleszti a tanulókat.

Példa a munkalapra:

(1)

Olvasd el az alábbi feladatot / szöveget. vagy: Gondold végig … vagy: Idézd fel, amikor … vagy: Mit gondolsz/tudsz … vagy: oldd meg az alábbi feladatot … vagy: Nézd meg az ábrát / rajzot … vagy: Mi történik, ha …?

Írd fel a megoldásodat! vagy: Írj fel egy/három ötletet / javaslatot/ érzést!

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

(2)

Beszéld meg ötleteidet/ megoldásodat/ javaslatodat (…) a társaddal. Ellenőrizd, hogy a társad is írta-e a fenti ötleteidet. Ezután írd le azokat az ötleteket / megoldási módokat / javaslatokat / gondolatokat, amelyek a társad elmondott, de Nálad nem szerepeltek.

Az új ötletek / megoldási módok / javaslatok/ gondolatok a következők voltak:

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

(3)

Olvasd el az összes ötletet / megoldást / megoldási módot / javaslatot/ gondolatot, és karikázd be azt az egyet, amelyik a legfontosabb számodra. Ezt  fogod megosztani az egész osztállyal / csoporttal. Miközben a többieket hallgatod, írj le még három olyan ötletet / megoldást / megoldási módot / javaslatot/ gondolatot, amelyik tetszett:

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

Források: https://www.readingrockets.org/strategies/think-pair-share

Kiemelt kép: stux képe a Pixabayen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s