Tanár szerepben

Az osztályterembe egy bal kezén furcsa kesztyűvel hadonászó alak viharzik be. A váratlan csendben bemutatkozik – ő Thanos, a manapság népszerű Marvel képregényfilmek főgonosza –, felvázolja világmegváltó (-pusztító) terveit, majd kegyesen felajánlja, hogy válaszol a jelenlévők egy-két kérdésére. A felocsudás és a kezdeti bátortalan megszólalások után néhány diák provokálni akar, de a titán dörgedelmes módon szembesíti őket végzetükkel, majd már ott sincs, eltűnik.


Az illető Thanos én voltam, az óra pedig egy filozófiaóra. Friedrich Nietzsche übermensch fogalmát kellett volna tanítanom, de frontális kiselőadás helyett jobbnak tartottam ezt az alig öt perces szerepgyakorlatot – így az utána beinduló beszélgetésnél már csak konstruktív kérdések születtek.

A „tanár a szerepben” (Teacher in Role, TIR) a szerepjáték-pedagógia minimuma – a teremben egyedül a tanár játszik szerepet (Gabnai 2015). Ez lehet egy konkrét (történelmi) személy, egy társadalmi szerep (nagypapa), foglalkozás (tűzoltó), de akár egy megelevenedő fogalom is (a kapitalizmus szelleme, egy kovalens kötés, stb.).

A forma trükkje, hogy a tanárnak egyáltalán nem kell jó színésznek lennie – a legtöbb diáknak már az is bőven elég, ha valami szokatlan (neadjisten “ciki”!) történik –, inkább az átadandó kulcsfogalmakra, tételekre stb. koncentráljunk. Ha a szereplőt lehet interjúztatni, ha képes hiteles választ adni a felmerülő kérdésekre, akkor már nyeregben vagyunk – márpedig ennyi tudás egyébként is szükséges ahhoz, hogy taníthassunk.

Tippek az elkezdéshez:

  1. Legelső alkalommal nem érdemes provokatív, gyenge státuszú, segítségre szoruló szerepeket választanunk.
  2. Nem szükséges jelmezt használnunk, de hasznos lehet egy-egy jelzésértékű kellék (sál, sapka, szemüveg), amely Supermanhez hasonlatos módon megkülönböztet bennünket civil énünktől.
  3. A játék előtt érdemes elhagynunk a tantermet és szerepből bejönnünk, majd a végén szintén.
  4. A játék során nem kötelező végig szerepben maradnunk – nem színházban vagyunk!
  5. Mélyebb feladathoz előny, ha a szerep valamilyen megoldandó problémával bír, amiben a diákok tanácsot adhatnak neki.

Akit alaposabban érdekel a technika, itt bővebben olvashat róla:

Hartyándi Mátyás
mentálhigiénés játékpedagógus

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s