Tanácsadói körtánc

A tanácsadó körtánc összegző, értékelő vagy tényfeltáró módszer is lehet. Megerősítő élményt nyújt azoknak is, akik gyakran töltenek be tanácsadói szerepet, és azoknak is, akik nem látják magukat jó tanácsadónak. A tevékenység célja többféle lehet:
a) egymás meghallgatása, a vélemények és tapasztalatok összegzése és mélyebb kérdések megfogalmazása;
b) mások helyzetébe belehelyezkedni, mások érzéseibe, értékrendjébe és gondolataiba belelátni;
c) együtt dolgozni és mások véleményét tükrözni.

A tevékenység alkalmazható akkor is, ha valamilyen célhoz szeretnénk konszenzusos döntést előkészíteni, vagy az osztályban érzékelt valamilyen problémát szeretnénk feltárni.

A módszer nem igényel túl sok facilitátori tapasztalatot, kezdő pedagógusok is sikerrel használhatják. Leginkább a feladat ismertetésére érdemes jól felkészülni, és az időkeretek pontos megtartására kell odafigyelni.

Időkeretek:

 • 3 perc szabálymagyarázat
 • körönként: 4 perc páros munka + 1 perc jegyzetelés
 • 5 perc megbeszélés

Előkészületek:

 • A téma kiválasztása: a módszer alkalmas lehet az 5E-ciklus 2., 3. és 5. szakaszában is.
 • Annak meghatározása, hogy a külső és belső kör spontán alakuljon-e ki, vagy irányítsuk, kik (vagy kik ne) kerüljenek egy párba.
 • Az időjelzés megtervezése (szóban, hangszerrel, csengővel, zenével, …).
 • Annak megtervezése, milyen időkeretben, mennyi körrel valósuljon meg a tevékenység: így az időigénye 20 perc és másfél óra közötti is lehet.

Amire szükség lesz:

 • Elegendő hely ahhoz, hogy a résztvevők számának megfelelően két körben székeket tegyünk.
 • Székek: belső és külső kör. A belső kör résztvevői a külső kör résztvevői felé fordulnak.
 • Mindenkinek szüksége van papírra és tollra jegyzetek készítéséhez.
 • Az időjelzéshez esetleges eszköz.

A tevékenység lépésenként:

 1. Kérjük meg a tanulókat (résztvevőket), hogy üljenek le egy-egy székre. (Ha a külső és belső kör résztvevői nem spontán alakulnak, akkor érdemes a csoportbontáskor például egy-egy megfelelő színű papírdarabkával jelezni, ki kerül a külső és ki a belső körbe. Lehetséges számolós játékkal is felvezetni: például aki az egyes számot kapja, a belső, aki a kettest, a külső körbe kerül.)
 2. Magyarázzuk el, hogy a külső körben résztvevők tanácsot kérnek, míg a belső körben lévő emberek tanácsokat adnak. Az első forduló után a külső kör emberei egy székkel odébb ülnek, például az óramutató járása szerint, míg a belső körben ülők helyben maradnak. A külső kör résztvevői megosztják kérdésüket. Leggyakrabban három forduló zajlik: tehát a külső körben mindenki három különböző tanácsot kap ugyanazon a kérdésben. Fontos, hogy mindannyiszor ugyanazt a kérdést tegyék fel. Ezután a külső kör és a belső kör helyet cserél.
 3. Minden forduló után egy perc csend következik: abban a percben van idő jegyzetelni a kapott tanácsokat.
 4. Minden fordulóban a külső kör adott résztvevője 4 perc alatt kap magyarázatot kérdésére. Először a feltett kérdés nyomán a tanácsadó összefoglalja a beszélő véleményét és mélyebb kérdéseket tehet fel. Három perc elteltével a tanácsadó a következő mondatokkal kezdi meg tanácsát: Ha a helyedben lennék, én …
 5. Miután a résztvevők a belső és a külső körben is voltak, kérjük meg őket, hogy gondolkodjanak el a tanácson. Végül kérdezzük meg a résztvevőket, hogy melyik helyzetük tetszett legjobban (a belső vagy a külső kör).

Források:

https://www.barefootguide.org/tools-games-and-exercises.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s