Playful design

A magyar nyelvben nincs külön kifejezésünk a game és a play szavakra, mindkettő játékot jelent. Így amikor játékosításról beszélünk, gyakran nem is gondolunk arra, hogy ez eredetileg és elsősorban a társas- és versenyjellegű szabályjátékokból vett elemek kölcsönzését jelenti. Pedig a ‘gameful design’-nál talán sokkal régebbi eredetű a ‘playful design’.Deterding (2016) ábrája. Készítette: Hartyándi Mátyás (2020)

E cikk témája tehát a fenti átfogó ábra jobb alsó sarka, amelyet jobb híján nevezzük “játékosságosítás”-nak. Az alábbiakban azt kívánom rendszerbe foglalni Sebastian Deterding kiváló 2016-os írása, az Make-Believe in Gameful and Playful Design alapján, hogy milyen formai lehetőségek állnak egy pedagógus rendelkezésére.

Ashlee Bailey képe

1.Tematizálás

A legismertebb, legtöbbek által használt formája ennek a tanítási-tanulási tér hangulatos feldíszítése valamilyen illeszkedő téma szerint. Ezt minden alsó évfolyamos pedagógus jól tudja és csinálja, de meglepő, mennyire elkopik ez a felső tagozaton és középiskolában, pedig nagy ereje van, gondoljuk csak a vidámparkok, a Disney land és a szabadulószobák népszerűségére.

2. Kerettörénetesítés

Ezt a formát korábban már többször  is tárgyaltuk itt az Urban Science blogon, így most csak arra térnék ki, hogy a tematizálás és a narratíva együttléte nagyszerűen támogatja-erősíti egymást!

3. Szabályjátékok

A szabályjátékokban a résztvevők bizonyos procedúrák vagy folyamatok mentén versengenek vagy működnek együtt egymással valamilyen cél érdekében.

Ezek a játékok nagyszerűen kombinálhatóak tananyaggal és narratívával. Például a “gyilkosos” játékok különféle verziói a cserkésztáborok óta rendkívül elterjedtek hazánkban is. Az én kamaszkoromban “vérfarkasos” kerettörténettel voltak népszerűek. Most újra felvirágzóban vannak, elsősorban a játékot segítő-bonyolító okostelefonos alkalmazások miatt.

4. Szerepjátszás

Korábban erről is sokat írtunk.  Akár a tanár bújik szerepbe, akár a diákokra oszt csoportszerepet, vagy “csak” szoborképekként elevenítenek meg valamit, a lényeg, hogy a szerepjáték megfelelően alkalmazva igazoltan hatásos módszer.

Különösen erős halmazati élményt ad, ha mind a négy forma megtalálható a tanulási folyamatban.

Hartyándi Mátyás
mentálhigiénés játékpedagógus

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s