Paca-képek

Azokról a pacaképekről lesz szó, amelyek Blob-tree (nagyjából: pacafa) néven híresültek el, és amelyeket Pip Wilson és Ian Long azóta számtalan változatban elkészített.

Pip Wilson pszichológus és játékfejlesztő. Amikor fiatalokkal dolgozott viselkedési problémák megoldásán és az érzelmi intelligencia fejlesztésén, olyan rajzokat szeretett volna használni, amelyek kortalanok, gender- és rasszsemlegesek. Így jutott a pacaábrákhoz, amelyeknek első változata egy számozott pacaemberkékkel tarkított fa volt, amelyen mind a 21 figura egy-egy jellegzetes viszonyulást, beállítódást jelenít meg. Ezt a rajzot a tanulási nehézségek kezelésére használta gyerekeknél. Később a rajz számtalan coaching, tréning, fejlesztő környezetben előkerült, és felnőtteknél is bevált. Ian Long azóta grafikusként segíti a minden helyzetre alkalmas pacaábrák elkészülését.

Az eredeti ábra ilyen: https://glennlimthots.wordpress.com/2016/03/11/the-blob-tree-psycho-emotional-test/

Forrás: http://www.vital.hu/wilson-teszt

Az eredeti, igen egyszerű gyakorlat érzelmek előhívására szolgált. Az ábrán először olyan pacaemberkét kell keresni, akivel azonosulni tud az alany, majd olyat, kivé válni szeretne. Az alapgyakorlat az érzelmek feltárását, megnevezését, az érzések nevesítését, a velük való szembenézést segíti. Abban is segíthet, hogy az egyén és a csoport viszonyát feltárja. Páros vagy csoportos gyakorlatként (gondos vezetés és előkészítés mellett!) segítheti az empátia fejlesztését, a csoporton belüli feszültségek feltárását és feloldását. Utóbbi esetben különösen fontos a foglalkozásvezető erős, körültekintő és empatikus jelenléte.

A számozott ábrával végzett alapgyakorlathoz az alábbi “megfejtések” tartoznak.

Ha az 1., 3., 6. vagy 7. ábrát választottad, akkor határozott ember vagy, aki nem fél a nehézségektől vagy az akadályoktól.
Ha úgy érzed, hogy a 2., 11., 12., 18. vagy 19. ábra egyikére hasonlítasz, akkor nyitott, barátságos ember vagy, aki a barátai rendelkezésére áll.
A 4. ábra választása olyan törekvő, autonóm, önálló személyiségre jellemző, aki sikert akar elérni, de lehetőleg nehézségek és küzdelem nélkül.
Az 5-ös szám azt jelenti, hogy gyakran fáradt, gyenge ésenervált vagy.
Ha a 9. ábrát választottad, akkor vidám és szórakoztató ember vagy.
A 13-as vagy a 21-es szám választása azt jelenti, hogy hajlamos vagy az egyedüllétre és a szorongásra, és általában kerülsz másokat.
A 8. ábra azt mondja, hogy valódi álmodozó vagy: szeretsz a saját világodban elmélyülni.
A 10. és 15. ábrát választva jól alkalmazkodó személyként írja le, és elégedett az életével.
A 14-es szám jelölése azt jelenti, hogy érzelmi tartalékaid lemerültek, elfáradtál. Valószínűleg belső, érzelmi válsággal vagy valamilyen zavarral, nehézséggel kell szembenézned, esetleg életválságon vagy más traumán vagy túl.
A 20. ábra azoknak az embereknek szól, akik erős önértékeléssel rendelkeznek, született vezetők, akik vágynak rá, hogy másokat irányítsanak.
Ha a 16. ábrát választod, akkor lehetséges, hogy belefáradtál valaki más támogatásába – ha viszont jó érzés, hogy megölel a 17. ábra, akkor éppen a dédelgetésre, figyelemre vágysz, esetleg mások értékelésétől, visszajelzésétől függ az, hogy hogyan látod Te magadat.

Az alapgyakorlaton túl azonban osztálytermi környezetben az ábra (és annak rengeteg azóta született változata) jól használható adott témához, problémához, helyzethez való viszonyulás feltárására, önreflexióra, csoportos beszélgetés kezdeményezésére. Lehet önmagában is használni (úgy, hogy egy megélt helyzetre vagy elvégzett tevékenységsorra reflektálnak a tanulók), de akár nehezebb helyzetek, szövegek, filmek vagy más történetek feldolgozására is. Arra is van példa, hogy adott témakörrel, de akár tantárggyal kapcsolatos viszonyulás feltárására, a szorongás oldására használják (például matematikatanulás során).

Néhány ábra ingyenesen is letölthető különféle (általában kalóz vagy félkalóz) oldalakról, de a szerzők oldalán megvásárolhatók is akadnak. Az eredeti ábrát (hét különféle változatban, de egyesével értékesítve) a szerzők kb. 2000 Ft-ért kínálják. A legálisan beszerzett ábrák mellé egy ingyenes tájékoztató füzet is jár, amely az ábrák alkalmazási lehetőségeit mutatja be tömören. A szerzők szerint a könyvükben megjelent ábrákat osztálytermi környezetben nyugodtan fénymásolhatják is a pedagógusok, vagyis aki teljesen szabálykövető módon szeretné az ábrákat használni, adottak a lehetőségei.

A szerzők oldala: https://www.pipwilson.com/2004/11/blob-tree_110181146915869209.html

A kapcsolódó kötetek, kártyák, egyebek: https://www.amazon.co.uk/Books-Pip-Wilson/s?rh=n%3A266239%2Cp_27%3APip+Wilson

Egy magyar nyelvű beszámoló: http://sucika67.hu/2019/10/27/blob-fa-erzelmi-teszt/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s