Kooperatív tanulás

A kooperatív tanítás-tanulás korszakunk egyik népszerű pedagógiai divatkifejezése. Aki már próbálkozott a módszertannal, az tisztában van vele, hogy mennyi problémát vet fel az alkalmazása.

Photo by fauxels from Pexels

A kooperatív tanítástól általában azt várják, hogy kibővíti vagy kijavítja a hagyományos tanár-diák felállásból adódó pedagógiai horizontot. A saját diáknyelvükön talán jobban el tudják magyarázni egymásnak a meg nem értett anyagrészeket. A diákok talán segítőkészebbek, együttműködőbbek lesznek. A csendes diákok talán jobban megoldódnak társaik között, a reflektorfényre vágyók pedig nem az egész osztályt, csak a saját munkacsoportjukat fárasztják. A kooperatív csoport talán több mint a részeinek halmaza.

A gyakorlatban azonban a legtöbb jól teljesítő diák idegenkedik a csoportos feladatoktól. Nem pusztán arról van szó, hogy jobban teljesítenek egyedül, vagy hogy a kötelező kooperáció gyakran valójában versengést szült, hanem ennél jóval többről.

A megfigyelések alapján egy nem megfelelően kialakított és koordinált kooperatív csoport kicsiben újra leképezi a már meglévő szociokulturális különbségeket és a csoport meglévő dinamikáját. Továbbra is mindenki azt csinálja, amit a hangadók eldöntenek, az általában perifériára szorulók itt is perifériára szorulnak, a megúszósok ezt is meg tudják úszni.

Ezek a jelenségek vezetettek azokhoz a stanfordi kutatásokhoz, amelyek gyümölcse Magyarországon a KIP – Kompex Instrukciós Program vagy “hejőkeresztúri modell” néven váltak elhíresültté. A KIP egy olyan módszert, amely adatokkal bizonyítottan hatásos és működőképes. Hátrányos helyzetű és/vagy rossz szociokulturális háttérből érkező tanulókkal is megszerettette a tanulást és együttműködést.

Főbb ismérvei:

  • Transzparens menetrend
  • Kiscsoportos (3-4 fős) munkavégzés
  • Annyi feladat, amennyit csak jó munkamegosztással lehet feldolgozni
  • Feladatkörök folyamatos rotálása
  • Társak kölcsönös értékelése
  • Szabályjátékokkal való nevelés

Aki még nem ismerte, de kedvet kapott a módszerhez, annak ajánlom az alábbi bevezető linkeket, illetve az elérhető pedagógiai továbbképzést.

Linkek

Hartyándi Mátyás
mentálhigiénés játékpedagógus

Kooperatív tanulás” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s