Kooperatív / kompetitív

Ebben a témazáró “csatában” tényleg minden pont számít! Azon felül, hogy ki-ki milyen érdemjegyet szerez, az sem mindegy, hogy ki éri el a legtöbb pontot, hiszen ő lesz a kínai Nagy fal következő főtábornoka! A kevésbé szorgalmas diákoknak is van miért igyekezniük: egyrészt, ha nem érik el a maximális pontmennyiség 33%-át, akkor helyőrségük súlyosan megsérül a harcokban, másrészt minden általuk eltalált helyes válasz beleszámít az összpontmennyiségbe, amely eldönti, sikerült-e visszaverni a barbárokat, vagy be tudtak törni Kínába. A legnehezebb extra kérdésre helyesen felelők maguknak és az egész osztálynak is előnyt nyernek: ők a csatákban megtestesítik az “erényt” és ezzel kivívják a keleti hunok vezérének rokonszenvét!

A versengés és együttmüködés két alapvető emberi funkció. Mindenki vágyik valamennyire arra, hogy kiemelkedjen vagy kitűnjön a tömegből, és arra is, hogy tartozzon valahová, részese legyen valamilyen csoportnak. Éppen ezért azok a játékosítások, amelyek egyszerre dolgoznak kooperatív és kompetitív elemekkel is, sokkal erősebb motivációt biztosítanak az egyoldalúaknál, és többféle diákot megmozgatnak.

Photo by Van Tay Media on Pexels.com

A versengés mindenki által ismert formájában a tanuló a tanár által felállított értékelési szempontok között versenyez lényegében önmagával – azaz attól függően, hogy mennyi pontot értünk el a dolgozatban, kapunk jegyet.

A tanórai versengés egy másik, különösen Kelet-Ázsiában hangsúlyos formája a ranglista: ebben a relatív versenyben már nem (csak) az a fontos, hogy milyen érdemjegyet érdemeltem ki, hanem az is, hogy a többiekhez képes hányadik helyen végeztem.

Szintén közismert az egyéni küszöb, amelyet meg kell ugrani ahhoz, hogy valaki tovább mehessen. Ha “görbül” az osztályzat, nem buktunk meg, mehetünk a következő osztályba.

A csoportos küszöb már kevésbé ismert, pedig nagyon fontos kooperatív-kompetitív eszköz. Ha az osztály elér egy bizonyos átlagot vagy összpontszámot, akkor “nyert”, ha nem, “vesztett”.

A tehetségeket azzal is biztathatjuk a nekik való, extra nehéz kihívások megoldására vagy szorgalmi feladatok teljesítésére, ha ezért saját maguknak (versengés) és az egész csoport számára (együttműködés) is valami jutalmat nyerhetnek!

Mindezekért a faktorokért adhatunk kitüntetéseket, extra ötösöket, jutalmakat, dicséretet, stb. – ám gyakran már az is elég, ha az általunk alkalmazott kerettörténetben hatással bírnak.

Hartyándi Mátyás
mentálhigiénés játékpedagógus

Kooperatív / kompetitív” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s