„Klímadoboz”

A “Klímadoboz” (Climate box) a  ENSZ Fejlesztési Programja (United Nations Development ProgrammeUNDP) által kidolgozott, az éghajlatváltozásról szóló komplex ismeretterjesztő csomag.

A csomag tankönyvet és tevékenységjavaslatokat tartalmaz, emellett posztert, kártyákat, játékleírást és egy kvízjátékot is letölthetünk.

A tankönyv inkább nevében interaktív. Valójában egy egyszerű pdf fájl, amelyben tankönyvekben megszokott ikonok alkalmazásával a legfontosabb ismeretek vannak összegyűjtve (mintegy 250 oldalon), a lényeg kiemelésével, de dekoratív és jól szerkesztett ábrákkal, táblázatokkal és grafikonokkal. Ezekből lehet aktív tanuláshoz meríteni. A gyakorlatba ültetést elvben segítené az oroszországi tanterven alapuló a könyv végén található tantervi hálóhoz igazodó táblázat, de a magyarországi kerettantervek ettől különböznek, másfelől pedig nem is biztos, hogy egész leckéket kell végigvenni a könyv alapján: mi inkább egy-egy, a tanár számára is érdekes, és az órához is illeszkedő ötlet adaptálására biztatnánk. A tankönyvben kérdések is szerepelnek, bár ezek többsége tankönyvízű, semmiben sem mások, mint mondjuk a Nemzeti Köznevelési Portálon elérhető tankönyvek feladatai.

A tankönyv értéke azonban az egyes fejezetrészek végén található változatos feladatgyűjtemény. Ebben a szerepjátékok, a drámajátékok, a természettudományos vizsgálódások és a gondolkodtató feladatok mind jól használhatók az aktív tanulás területén. Még ha többségük eléggé egyszerű ötlet, vagy ismert kísérlet, mégis ötleteket indíthatnak el. Ugyanez a helyzet a kvízzel és a kártyákkal: könnyen és jól adaptálhatók egy sereg tanítási helyzetre, így értékük túlmutat a “legyen bevinni valamit az órára, ha már muszáj a klímaváltozásról tanítanom” célrendszerén.

A csomag angol, francia, spanyol vagy orosz nyelven érhető el az alábbi linken: https://www.eurasia.undp.org/content/rbec/en/home/library/environment_energy/climate-box.html.

Kiemelt kép: Jody Davis képe a Pixabay -en. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s