Értékelés Urban Science módra

Az Urban Science projekt egyik célja, hogy a városi környezetben folytatott kompetenciafejlesztő természettudomány tanításhoz kínáljon értékelő eszközöket.

Az Urban Science pedagógiai keretrendszere alapján a projekt háromféle úton nyújt támogatást a pedagógusoknak: 

 • A szakirodalomból és más projektekből válogatott értékelő eszköztárat. Az Urban Science értékelő eszköztár részét képezik:
 • meghatározott (természettudományos vagy fenntarthatósági) kompetenciakészletet vagy részkompetenciákat értékelő eszközök;
 • a tanulók vagy a tanárok önreflexiós munkáját segítő eszközök, amelyek visszajelzést vagy alapot adnak a fejlesztő értékelő folyamat megkezdéséhez;
 • a kompetenciafejlesztés folyamatát követő eszközök.
 • Általános eszközt biztosít ahhoz, hogy az Urban Science kompetenciákra reflektáljanak. Általános, az Urban Science kompetenciafejlesztő munka bizonyos szakaszában végzett folyamatot követő ilyen eszköz például az Urban Science kompetenciaháló Ahogyan fent említettük, a kompetenciaháló módosítható (és módosítandó), ha egyetlen modul követése a cél. Ebben az esetben az általános kompetencialeírásokat a modul tartalmához, a tanulási célokhoz és a várt eredményekhez kell igazítani. A magyarországi kipróbálás során az eszköz módosított változatát tanulói önreflektív eszközként is alkalmaztuk.
 • Külön eszközgyűjteményként tanulói önértékeléshez is kínál eszközöket, amelyek a tanulóknak saját tanulásukról szerzett benyomásait tükrözik. Az Urban Science önértékelő eszközök segítségével a tanulási folyamat egy adott tevékenységsorának eredményességéről lehet gyors visszajelzéseket kapni.

Volt néhány általános feltevés és átfogó elv, amelyeket figyelembe vettünk ezen eszközök kidolgozása és a velük folytatott kísérletezés során.

 • Az Urban Science SWOT elemzéekben általánosan megjelentek a tanári munkaterhek és az időhiány, ezért igyekeztünk az értékelés folyamatát a lehető legrövidebbre és legegyszerűbbre tervezni.
 • Az értékelő eszköztár tartalmazzon sokféle és széles körben használható ezsközöket, amelyekkel a teljes projektfolyamat lefedhető (így nyújtva összevethető adatokat a monitoring és értékelés folyamatokhoz is), de amelyek között vannak eléggé sajátosak is ahhoz, hogy az esetleges helyi (nemzeti) sajátosságokról is visszajelzést nyújtsanak (így segítve a helyi tanulás folyamatát és azt, hogy a haladásról helyi szinten is bizonyítékokat gyűjtsenek).
 • Az eszközök szint, hozzáférhetőség és nyelvi szempontok szerint is legyenek felhasználóbarátok. Ez azt jelenti, hogy az eszköztárban szereplő eszközök legyenek érthetőek, és használatukat minden országban fogadják el a tanárok. Ugyanilyen okokból (hiszen nemcsak a nyelvek, de az iskolai és az értékelési kultúra is eltér a projekt partnerek között), az eszközök legyen hozzáférhetők különböző nyelveken, és legyenek használhatók különféle kontextusokban, ha arra szükség van. Néhány ilyen eszközt nemzetközi együttműködésben (például Európai Unió által támogatott projektekben) fejlesztettek.
 • Az eszközök legyenek gendersemlegesek és tegyék lehetővé a marginális csoportok bekapcsolódását is. Noha ez átfogó projektcél is volt, az eszköztárban szereplő nem minden egyes eszközt vizsgáltak esélyegyenlőségi, akadálymentességi és inlúziós szempontokból. Ennek ellenére számos eszköz (különösen a nemzetközi projektekből származók) megfelel ezeknek a követelményeknek.
 • Szükségesek olyan eszközök is, amelyek a tanulás a kognitív tényezői mellett az érzelmi összetevőire összpontosítanak, mivel a kompetenciák erős motivációs és attitűd összetevőket tartalmaznak. A tanulás folyamatára eleve nagyon erősen hatnak az affektív tényezők, és a környezeti attitűdök formálása esetén (ami a fenntarthatóságra nevelés szerves része) ezeknek az elemeknek a hatása meghaladhatja a kognitív tényezőkét.
 • Az eszközök szükséges sokfélesége mellett az eszköztárnak nem szabad túl sok eszközt sem kínálnia, hogy következetes és könnyen kereshető maradjon.
 • Az eszköztárban szereplő eszközöknek visszajelzést kell adniuk a felfedeztető tanulási ciklus szakaszairól és az Urban Science modulokkal végzett munka általános tanulási útjáról. Ezért egyaránt tartalmaznia kell formatív és szummatív értékeléshez tervezett eszközöket is.
 • Az eszköztárban szereplő eszközöket azzal a szándékkal tesszük közzé, hogy a tanárok kritikusan és reflektíven adaptálják, az adott modul oktatási-tanulási céljainak (beleértve a pedagógiai forgatókönyvet és a tervezett alkalmazáshoz tartozó tanulási ciklus szakaszának jellemzőit), valamint az értékelés általános kontextusának megfelelően alakítva azokat.

A kompetenciahálót és az önértékelési eszközöket szintén a gondos adaptáció lehetőségének és a fenti megállapításoknak a figyelembevételével készítettük el.

Az értékelő rendszer és az eszköztár magyar nyelven az alábbi oldalon érhető el: https://kuttanar.hu/altalanos/urban-science

Kiemelt kép: Wokandapix képe a Pixabay -en.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s