A szerepjáték-hatás kiaknázása

Sok laikus úgy hiszi, hogy játékpedagógiában feltétlenül sokat kell játszani. Ám ez valójában nincs így. A játék, mint minden más tevékenység, csak egy eszköz a pedagógia számára a tanulás elősegítésére, így nem önmagáért van. Az alábbiakban egy kis időigényű játékpedagógiai elvet ismertetek.

A pszichológiában már a hatvanas évek óta közismert tény az ún. szerepjáték-hatás.  Pedagógiai szempontból az egyik leglényegesebb vonása, hogy relatív rövid szerepjátékkal jelentős attitűd-változás érhető el, ha megfelelőek a körülmények.

Photo by Mike on Pexels.com

Greenwald kísérletében a résztvevőknek politikai ügyekkel kapcsolatban kellett írott érveléseket elemezniük illetve eljátszaniuk egy-egy szerepet. A kutatásban azt találták, hogy ha előbb olvastak érvelést majd ezután kellett ennek megfelelő szerepet játszaniuk, nem győzték meg őket a saját véleményükkel ellentétes ellenérvek. Fordított sorrendben azonban mérhető attitűdváltozás volt mérhető, életbe lépett a szerepjáték-hatás. A szerepjátékos élmények után érzékenyebben fogadták be az élményünkkel kapcsolatos, saját véleményünktől eltérő információkat.

Érvelés elemzése + Szerepfelvétel = Minimális attitűdváltozás

Szerepfelvétel + Érvelés elemzése = Számottevő attidűváltás

Leegyszerűsítve tehát arról van szó, hogy némi szerepjáték után nyitottabbak leszünk. Ez az elv nagyszerűen használható érzékenyítésre, empatizálásra, de akár új ismeretanyagok megtanítására is. Csak arra kell figyelnünk, hogy legyen valamilyen előzetes ismerete a diákoknak a témával kapcsolatban, amelyre az élményt adó rövid játék épül, és amely után már könnyebben bombázhatóak lesznek információkkal. Időtartamban ez a következőket jelenti:

Alapozás > (Szerep)játék < Feldolgozás

Tanórákon tehát bőven elég lehet egy öt perces játék is arra, hogy ebből kiindulva információkat véssünk diákjaink agyába egy előadás vagy vita során. A lényeg valójában a feldolgozáson van, ennek kell igazán jól sikerülnie. Ennek módja számtalan lehet, az egyéni feladatlapoktól kezdve a kiscsoportos munkán át az akváriumbeszélgetés során csepegtetett kulcsinformációkig sokféle opciónk van.

Hartyándi Mátyás
mentálhigiénés játékpedagógus

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s