A lány és a tengerész

Az alábbi gyakorlat érettebb tanulókkal, középiskolásokkal vagy felnőttekkel játszható jól.

Sokféleképpen használható. Alkalmas lehet bemelegítő feladatnak (akár a tanulási ciklus 1. állomásán, az érdeklődés felkeltésére), akár csoportok összekovácsolására, akár pedig az értékekről, viselkedésekről tartott megbeszélés, értékelés felvezető gyakorlataként.

A gyakorlat vezetése nem igényel sok tapasztalatot.

Időkerete 20-40 perc, a csoport méretétől és a tanulók (résztvevők) életkorától, hátterétől és a tevékenység céljaitól függően.

Előkészületek:

  • Készítsük el a szöveget minden tanuló számára: ezt fogják először egyénileg elolvasni (5-10 percben).
  • Tervezzük meg azokat a pontokat, amelyeket a csoportos megbeszélésen hangsúlyozni szeretnénk.

A tevékenység leírása:

  1. A tanulók egyéni munkában elolvassák a lány és a tengerész történetét és rangsorolnak öt személyt. Az első az, akinek a viselkedését a legjobban érti, míg az ötödik az, akinek a viselkedését a legkevésbé érti.
  2. Párokban vagy kisebb csoportokban megbeszélik a rangsorokat, különösen azok magyarázatát. Elsősorban ne a rangsor megvitatásán legyen a hangsúly, hanem a különböző rangsorolási szempontok megértésén, megosztásán. Biztassuk arra a tanulókat, hogy tegyenek fel tisztázó kérdéseket, hogy jobban megértsék társaik rangsorolását.
  3. Röviden összegezzük a csoportok tapasztalatait. A cél nem a közös rangsor kialakítása, hanem a rangsorok megbeszélésekor szerzett élmények feldolgozása.

A történet:

Egy hajó elsüllyedt a viharban. Öt túlélő két mentőcsónak fedélzetére kapaszkodott fel: a tengerész, a lány és az öregember az egyik hajóban; a lány vőlegénye és a második legjobb barátja a másikban sodródnak.

A vihar alatt a két hajó eltávolodott. Az első hajót a vihar partra mosta egy szigeten, és megsemmisült. A lány egész nap hiába kereste a másik csónakot vagy vőlegényének életjeleit.

Másnap az idő kitisztult, de még mindig nem találta meg vőlegényét. A távolban azonban megpillantott egy másik szigetet. Abban a reményben, hogy ott találja meg vőlegényét, könyörgött a tengerésznek, hogy javítsa ki a hajót, és evezzenek át a másik szigetre. A tengerész azzal a feltétellel egyezett bele, hogy aznap este a lány vele alszik.

A lány kétségbeesve ment tanácsot kérni az öregemberhez.

– Nem tudom megmondani, mi a számodra helyes döntés – mondta. -Vizsgáld meg a szíved, és kövesd a szavát.

A lány zavartan, de kétségbeesetten beleegyezett a tengerész ajánlatába. Másnap reggel a tengerész megjavította a hajót, és áteveztek a másik szigetre. Amint a hajó partot ért, a vőlegénye karjaiba rohant a tengerparton. Aztán úgy döntött, hogy elmondja neki, mi történt az előző este. A vőlegény dühében eltolta a lányt magától, és azt mondta:

– Takarodj innét! Többé nem akarlak látni.

A lány lassan, zokogva indult el a parton.

Ezt látva, a legjobb barátja odament hozzá, átölelte és azt mondta:

– Látom, hogy összevesztetek. Megpróbálom helyrehozni, és addig is vigyázok rád.

Forrás:

https://www.barefootguide.org/tools-games-and-exercises.htmll

A kép forrása: Yevhen Paramonov a Pixabay-en

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s