A fenntartható fejlődési célok újragondolása

A Nature 2020. július 14-i cikkében arról ír, hogy a koronavírus-járvány miatt a fenntartható fejlődési célok háttérbe szorultak, és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) friss jelentése szerint megtorpant az addig sem minden területen fényes haladás.

Valójában 2020-ig két fő cél esetén (a gyermekhalandóság és az iskoláztatás területén) sikerült a 2030-ra kitűzött célokhoz jelentősen közelíteni, de a világszerte előállít egészségügyi veszélyhelyzet miatt 2020-ban itt is jelentős visszlépés történt: az oltási programok késnek vagy leálltak, és világszerte rengeteg gyermek kiszorult az iskolákból, mert a digitális oktatáshoz nem fértek hozzá. Az ENSZ adatai szerint világszerte a gyermekeknek mindössze 10%-a részesült továbbra is rendszeres, megfelelő minőségű oktatásban.

Az ENSZ szakértői szerint a járvány egyértelműen rámutatott arra, hogy jelentős változásokra van szükség, és nem lehet tovább halogatni a tényleges újratervezést, az új gondolkodásmódok gyakorlatba ültetését.

Ahogyan a szakértő a közelgő ENSZ ülés kapcsán fogalmazott: a tagállamoknak végre abba kellene hagyniuk a biztos bukás felé vezető alvajárást, és ahelyett hogy végeláthatatlan mennyiségű üres jelentést készítgetnek, végre rá kellene szánniuk magukat a konkrét cselekvésekre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s