7 tipp: Villámgyors visszajelzések az órán

A tanulási ciklus végére tervezett, átfogó és alapos értékelés mellett az aktív tanulás alkalmazása esetén gyakran van szükség gyors visszajelzésekre. Ezek a fejlesztő értékelés szemléletével nagyon jól összhangba hozhatók. Segítik annak a légkörnek a kialakítását is, hogy a tanulók őszintén és bátran, a lehetséges (számukra hátrányos) következmények elővetítése és mérlegelése nélkül adjanak visszajelzéseket a tanárnak.

A bejegyzésben nincsenek kartonlapos visszajelző módszerek, mert azok közül néhányat már egy előző posztban bemutattunk.

Az alábbi módszerek közül egyik sem igényel 5 percnél többet, de vannak köztük néhány másodperc alatt lefuttathatók is. Első használatukkor kell némi bátorság, hogy bármilyen visszajelzéssel szembenézzünk, és a számunkra váratlan helyzet esetén is higgadtan és tárgyilagosan tudjunk reagálni. A legtöbb módszer az első alkalommal igényel némi magyarázatot, de ha rutinná, netán hagyománnyá válik (ami a módszerek egyszerűsége miatt könnyen megvalósul), akkor a további alkalmakkor pillanatok alatt felidézhető, mit kell tenni. (Például: “Az abc-s gyakorlat következik” közlésből mindenkinek egyértelmű, hogy az itt másodikként írt gyakorlatot fogják végezni.)

1. Mutogatós szmájli

Az osztály tagjai karjukkal mosolyra kanyarodó vagy sírásra görbülő szájat formáznak aszerint, hogy tetszett-e nekik az előző tevékenység vagy a téma vagy a megoldás. Sokféle kérdésre lehet így válaszolni, és felállással, körülnézéssel, gyors tanári válasszal együtt sem tart 1 percig a tevékenység. Az instrukciót érdemes mutogatással is kísérni. Már óvodásokkal is jól megalapozza a rendszeres reflexió igényét.

2. ABC összegzés

A tanulók az abc egy-egy betűjét húzzák ki, amelyet a tanár előre elkészít (többször használható a készlet, így érdemes beletenni a munkát: ravaszabbak le is tölthetik innen, vagy a poszt végéről). A tanulóknak az lesz a feladata, hogy a témához vagy a tapasztalataikhoz kapcsolódva mondjanak egy-egy szót, amely az általuk kihúzott betűvel kezdődik. Csinálhatja az egész osztály, de csak egy-egy csoport is. Használható élmények előhívására és értékelésre is. Természetesen nem muszáj (és általában nyilván nem is célszerű) minden betűt felhasználni.

3. Szólánc

Hasonlít az ABC összegzéshez, de itt egy témához vagy élményhez kapcsolódó asszociációs láncról van szó, amelyben minden szó az azt megelőző szó utolsó hangjával (vagy megegyezés szerint betűjével) kezdődik. Például a tanár vagy egy kijelölt tanuló mond egy szót (például: “ion”), a következő pedig úgy folytatja, hogy az általa mondott szó az előző utolsó hangjával kezdődjön (például: “negatív”). Ha tartalmi visszajelzésre, például a tanultak ellenőrzésére használjuk, a számunkra furcsa asszociációkra érdemes rákérdezni: van, hogy meglepő összefüggésekre bukkanunk!

4. A leghomályosabb pont

Ismét egy-egy szót vagy legfeljebb egy mondatot mondhat mindenki. Ezúttal ez egy téma, tevékenység, de akár tanári bemutató vagy tanulói kiselőadás azon részletére utal, amelyet a legkevésbé értett, amely számára a legzavarosabb, legkevésbé világos volt.

5. Egy kérdés

Egy-egy kérdés feltevését kérjük a tanulóktól adott témával kapcsolatban. Lehet egész osztállyal végezni, vagy egy előre kijelölt visszajelző csapattal (3-10 fő).

6. Szobrok

Mindenki szoborként fejezi ki érzéseit, tapasztalatait egy-egy tevékenység végén. Használható órakezdéskor az aktuális állapot megjelenítésére, vicces feszültségoldásra is.

7. Tipp és top

Egy-egy bemutató után (ez lehet prezentáció, poszter vagy kiselőadás) a tanulók két-két visszajelzést adnak társaiknak. Az egyik a tipp: mi az, amin javítani lehetne és hogyan. A másik a top: mi az, ami a legjobb, leginkább eredeti, látványos, meghökkentő vagy magával ragadó volt. Ha nem mindig az egész osztály ad visszajelzést, akkor egymást követő bemutatók alkalmával is jó módszer. Csoportos bemutatóknál használtam például úgy, hogy egy-egy csoport bemutatója után a többi (hat) csoport részéről csupán egy-egy tipp és top hangzott el. Így a bemutatók után minden csoport kapott 3 percet ezek megbeszélésére, és a bemutatást tartó csoport hat-hat visszajelzést kapott az egyes csoportoktól.

A bemutatott módszerekhez élvezetes kísérletezést kívánok!

FelixMittermeier képe a Pixabay -en.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s